Κολονοσκόπηση FHD

Κολονοσκόπηση FHDΚολονοσκόπηση FHD

Η κολοσκόπηση είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται με την είσοδο ενός λεπτού εύκαμπτου σωλήνα που ονομάζεται κολονοσκόπιο στον πρωκτό. Το κολονοσκόπιο δια του πρωκτού εισέρχεται στο παχύ έντερο και το ελέγχει σε όλο το μήκος του έως και το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου που ονομάζεται τελικός ειλεός.

Το κολονοσκόπιο στην άκρη του φέρει κάμερα και φως με τα οποία ο γιατρός δύναται να απεικονίσει σε οθόνη το εσωτερικό του εντέρου και με αυτό τον τρόπο να το ελέγξει. Επιπλέον, το κολονοσκόπιο διαθέτει αυλό εργασίας διαμέσου του οποίου και με ειδικά όργανα μπορούν να ληφθούν βιοψίες, να γίνουν πολυπεκτομές ή άλλες παρεμβάσεις.

Τα τελευταίας τεχνολογίας κολονοσκόπια διαθέτουν φως τύπου xenon ή Led και τουλάχιστον HD ανάλυση ή full HD, δυνατότητα ψηφιακής χρωμοενδοσκόπησης καθώς και περίβλημα μεταβαλλόμενης σκληρότητας. Σύμφωνα με αυτές τις τεχνολογίες έχουν προκύψει και οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες ευρωπαϊκές οδηγίες για τη σωστή ενδοσκόπηση.

Γιατί να κάνω κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι η απαραίτητη εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, έχει διαγνωστική θέση στη διερεύνηση αναιμίας ή αιμορραγίας, κοιλιακών αλγών, διαρροιών ή και δυσκοιλιότητας, αυτόματης απώλειας βάρους και άλλων συμπτωμάτων. Με την κολονοσκόπηση καθίσταται δυνατή η εύρεση πολυπόδων και η αφαίρεση αυτών αλλά και η διάγνωση και παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων του εντέρου όπως ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn.

Διαδικασία

Κάποιες ημέρες προ της εξέτασης προηγείται συγκεκριμένη δίαιτα ενώ την προηγούμενη ημέρα χορηγούνται καθαρτικά στον εξεταζόμενο με στόχο τον καθαρισμό του εντέρου, ο οποίος είναι σημαντικός για τη διενέργεια μιας ποιοτικά σωστής εξέτασης.

Η κολονοσκόπηση διαρκεί 30-45 λεπτά ενώ κατά περίπτωση μπορεί να είναι και περισσότερος κυρίως σε θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις.

Ως επί το πλείστον δε χρειάζεται νοσηλεία και μόνο σε λίγες παρεμβατικές ενδοσκοπήσεις μπορεί να απαιτηθεί ημερήσια νοσηλεία.

Πριν την ενδοσκόπηση, στον ασθενή τοποθετείται φλεβικός καθετήρας από όπου χορηγείται το φάρμακο της μέθης. Με τη βοήθεια της μέθης ο ασθενής είναι πιο ήρεμος και παρά το γεγονός ότι είναι ξύπνιος δεν έχει πλήρη συνείδηση της διαδικασίας. Κατά την εξέταση το έντερο διατείνεται με εμφύσηση αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια ήπια δυσφορία, η οποία μπορεί να παραμείνει αισθητή για μικρό χρονικό διάστημα μετά το πέρας της εξέτασης.

Τεχνικές όπως διάταση του εντέρου με διοξείδιο του άνθρακα (CO2), χρήση νεώτερων και λεπτότερων κολονοσκοπίων αλλά και συνδρομή αναισθησιολόγου σε ορισμένους ασθενείς καθιστούν την εξέταση ανώδυνη.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς παρακολουθούνται σε μόνιτορ ζωτικών λειτουργιών και αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί ρινικό οξυγόνο.

Κίνδυνοι κολονοσκόπησης

Η κολονοσκόπηση θεωρείται μια πολύ ασφαλής εξέταση, παρ' όλα αυτά, όπως όλες οι ιατρικές πράξεις φέρει ένα μικρό κίνδυνο επιπλοκών.

Πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι αντίδραση ή παρενέργειες από τη μέθη όπως διαταραχές στην αναπνοή, καρδιακές αρρυθμίες και αλλαγές της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ιδιαίτερα σε επεμβατικές διαδικασίες (πχ πολυπεκτομές) μπορεί να συμβούν, σε μικρά ποσοστά, διάτρηση εντέρου ή αιμορραγία αυτού.